PROJEKTI

NOVICE

Evropska noč netopirjev v Budanjah

Pisana druščina malih opazovalcev netopirjev.

17.09.2007

V okviru Evropske noči netopirjev 2007 je bilo pretekli konec tedna zelo živahno v Budanjah, kjer so "netopirji naselili staro šolo".

Evropsko noč netopirjev v Budanjah organizirata Slovensko društvo na proučevanje in varstvo netopirjev in novogoriška območna enota Zavoda RS za varstvo narave v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Budanje; celotno akcijo finančno podpira Ministrstvo za okolje in prostor.

Petkove (14. 9.) aktivnosti so bile namenjene predvsem otrokom: tako so prisluhnili pravljici o netopirčku in se udeležili ustvarjalne delavnice, nato pa so se odpravili na  večerno opazovanje in poslušanje netopirjev z ultrazvočnimi detektorji. V soboto, 15. 9., pa so "na svoj račun" prišli odrasli: začeli so s predavanjem o netopirjih v sliki in besedi, sledila je otvoritev razstave fotografij netopirjev in seveda večerno opazovanje in poslušanje netopirjev z ultrazvočnimi detektorji. Vse aktivnosti so bile brezplačne.

Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev (SDPVN, www.sdpvn-drustvo.si) v letu 2007 že devetič organiziralo mednarodni dogodek »Evropska noč netopirjev« v Sloveniji, ki letos poteka od 1. do 15. 9. Različne dogodke, ki ljudem približajo netopirje in njihovo življenje, organizirajo tudi številne druge nevladne organizacije za varstvo netopirjev v drugih državah Evrope. Pri tem nas v letošnjem letu finančno podpira tudi Ministrstvo za okolje in prostor, posamezne dogodke pa sofinancirajo tudi lokalni organizatorji (Zavod Vrbov Log, NAC – Naravoslovni center Tolmin, Zavod RS za varstvo narave). Aktivnosti v Volčjem potoku potekajo v okviru projekta IINTERREG III A »Varstvo dvoživk in netopirjev v regiji Alpe – Jadran«, ki ga vodi Center za kartografijo favne in flore.

Člani društva in zunanji sodelavci ob tem dogodku z različnimi aktivnostmi predstavljajo ljudem življenje netopirjev in njihovo pomembno vlogo v naravi, ter razblinjamo starodavne vraže o tej skrivnostni in ogroženi skupini sesalcev. Življenje malih nočnih letalcev so lahko spoznali na multimedijskih predstavitvah in fotografskih razstavah. Posebno doživetje je večerno druženje z netopirji: pripravljamo namreč večerne sprehode, na katerih spoznavamo življenjsko okolje netopirjev, jih opazujemo pri prehranjevanju in s posebnimi napravami poslušamo njihove zvoke, s pomočjo katerih se orientirajo v okolju in iščejo svoj plen. Za tiste, ki radi ustvarjaje, pa so pripravili ustvarjalno - izobraževalne delavnice.

Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design Creativ, Novi mediji d.o.o. |