PROJEKTI

NOVICE

Ivanjškova lipa v Zadlogu na zimo čaka "prenovljena"

Lipa po sanaciji.

15.11.2007

  
Na Ivanjškovi lipi v Zadlogu, ki je ena največjih lip na območju zahodne Slovenije, so pod strokovnim vodstvom Zavoda RS za varstvo narave, Območne enote Nova Gorica, opravili nujne sanacijske posege in s tem zaščitili naravno vrednoto državnega pomena.
Lipa je tako rekoč simbol slovenstva; predstavlja središče družbenega življenja. V mnogih slovenskih vaških skupnostih je bil običaj, da so na kamnitih sedežih po vaško lipo vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri sprotnih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa predstavljala središče skupnosti.
Lipa je običajno do štirideset metrov visoko drevo z enakomerno zaobljeno krošnjo, prepoznavnimi srčastimi, okrog petnajst centimetrov velikimi listi in temno sivo drobno brazdasto skorjo. Njeni plodovi so trdni majhni oreški, medtem ko je les mehak, prožen in cepljiv ter primeren za obdelavo. Iz lipovega lesa s suho destilacijo pridobivajo lipovo oglje, lipovo cvetje pa uporabno tudi v zdravilstvu, tako za čaje kot za tinkturo.
Lipa v Zadlogu ima mogočno deblo z obsegom več kot pet metrov, ki nosi enakomerno in lepo oblikovano krošnjo. Njeno starost ocenjujejo na več kot petsto let. Sanacija te lipe je bila opravljena že pred dvema letoma, ker je ogrožala hišo, pred katero stoji. Letos pa se je zaradi poškodbe, ki jo je lipi že pred nekaj leti povzročila strela, popolnoma posušil zgornji del krošnje in potrebna je bila ponovna intervencija.
Delo je opravilo za to usposobljeno podjetje Bober, za kar so potrebovali posebno dvigalo. Zaradi poškodbe so odstranili zgornji del krošnje, temu pa so sledili posegi tudi v preostalem delu krošnje, tako da je po posegu ohranjena statičnost in simetričnost lipe. Pri delu se je nabralo kar za traktorsko prikolico suhih in nevarnih delov drevesa. Obnovljeno drevo bo pozimi počivalo in si tako nabralo novih moči za bujno rast v naslednjih zelenih sezonah.

Več informacij:
David Fučka
Zavod RS za varstvo narave, OE Nova Gorica
e-pošta: david.fucka@zrsvn.si
Tel: 05 3305 31

Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design Creativ, Novi mediji d.o.o. |