PROJEKTI

NOVICE

Urejene poti s klifa na Debelem rtiču

02.12.2008

Zavod RS za varstvo narave, OE Piran, je s finančno pomočjo Kneževine Monako, izvedel sanacijo erozijskih jarkov na območju klifa na Debelem rtiču.

Del obale na skrajnem zahodnem delu polotoka Debeli rtič med Mladinskim zdraviliščem in okrevališčem Rdečega križa Slovenije in počitniškim kompleksom Ministrstva za obrambo je  s pripadajočim 200 metrskim pasom od leta 1991 zavarovano kot naravni spomenik.

Na rtiču je izoblikovana, za slovenski del Istre značilna obala - klif. Z vrha klifa so doslej do morja vodile številne neutrjene poti, ki so jih v brežino klifa s hojo in zasilnimi pripomočki nadelali obiskovalci območja. Zaradi hoje po neodpornem laporju s časom nastanejo pravi jarki. V njih se material še bolj spira, s tem pa se povečuje krušenje klifa.

Piranska območna enota Zavoda RS za varstvo narave je v teh dneh s pomočjo sredstev, ki jih za naravovarstvene aktivnosti prispeva Kneževina Monako dva jarka uredila s kamnitimi bloki. Projekt je vreden okrog deset tisoč €. Hoja po tako urejenih stopnicah je sedaj lažja in bolj varna, vendar še vedno na lastno odgovornost.

Še več informacij v sporočilu za medije.

Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design Creativ, Novi mediji d.o.o. |