PROJEKTI

NOVICE

Očiščen slani travnik pri Sv. Nikolaju

16.11.2010

V soboto, 13. novembra 2010 je piranska enota Zavoda RS za varstvo narave, v sodelovanju z Društvom za ohranjanje naravne dediščine Slovenije (DONDES), že četrtič zapored organizirala akcijo preprečevanja zaraščanja sredozemskega slanega travnika pri Sv. Nikolaju v Ankaranu. Prvo akcijo smo na pobudo profesorja podiplomskega študija Varstva naravne dediščine, dr. Boštjana Anka, organizirali spomladi 2006.

Sredozemski slani travnik pri Ankaranu je v preteklosti služil kot peščeno nogometno igrišče  ob priljubljenem kopališču Ankarančanov. Kopališče zaradi prevelike bližine Luke Koper in posledično prevelike blatnosti ni več aktualno, tudi nogometa tu ne igrajo več. Naravovarstveniki pa so kmalu ugotovili, da si zasluži posebno pozornost kot botanični biser. Izjemen je tudi  evropskem merilu, zato je od leta 2004 sestavni del ekološke mreže Natura 2000. Zanj je celo kneževina Monako prispevala sredstva, da smo leta 2006 uredili nad terenom dvignjeno pešpot, postavili table in predstavitveni bazen za školjke. Tako se je močvirnat predel, spremenili v priljubljeno sprehajališče, kjer zgodaj poleti lahko občudujemo obmorski lan in klasnato tavžentrožo. To je mogoče le na tem mestu v celi Sloveniji, drugje ti rastlini ne uspevata.

V soboto se je akcije udeležilo rekordno število navdušencev (12) z vrtnimi škarjami, žago in samokolnico. Noben poganjek grmovnih ali drevesnih vrst na travniku (dren, robida, invazivka amorfa, kalina, bor…) ni bil varen pred njimi. Čeprav je skoraj zimski čas, je travnik po koncu akcije »zacvetel«. 

Društvo za opazovanje in preučevanje ptic, Naravni rezervat Škocjanski zatok bo priskočil na pomoč tam, kjer roke niso dovolj. Tako nameravamo v naslednjih dneh še strojno odstraniti debelejše poganjke jesena, ki se na travnik širijo iz severne strani.

Zahvala gre vsem udeležencem akcije, Mestni Občini Koper, ki bo poskrbela za odvoz rastlinskega materiala, predvsem pa podjetju Noemar, ki nam je na koncu akcije prijazno ponudilo odlično toplo joto in pijačo v gostilni San Nicolo v Ankaranu.

 

Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design Creativ, Novi mediji d.o.o. |