PROJEKTI

NOVICE

Akcije za manj povoženih dvoživk na cesti

15.03.2013

SLIVNIŠKO JEZERO 

Vsako leto poteka na odseku ceste pri naselju Drobinsko ob Slivniškem jezeru akcija postavitve začasne ograje, s katero želimo omogočiti dvoživkam varno prečkanje ceste v času selitev iz prezimovališč v razmnoževalni habitat.

Ograje preprečujejo dostop dvoživkam na cesto in jih hkrati usmerjajo v prav zanje zgrajene podhode. Akcija je namenjena varstvu lokalne populacije dvoživk, od katerih je tukaj najpogostejša navadna krastača. Zanjo je značilno, da se vsi osebki iz prezimovališča selijo skoraj istočasno in zato je selitev množična. Ob ugodnih vremenskih razmerah lahko spomladanska selitev traja le nekaj dni, običajno ponoči.

V zadnjih letih so pri pripravah in postavitvi začasnih ograj na območju Slivniškega jezera prizadevni člani Športnega društva Drobinsko, ki si zaslužijo pohvale za skrb in kvalitetno izvedena dela. Letos bo akcija postavitve ograj potekal v soboto, 16. marca 2013, s pričetkom ob 15. uri pri Drobinskem.
  
Podobnih primerov množičnih pomorov dvoživk na cestah je po Sloveniji še veliko, po podatkih več kot tisoč. Zato pozivamo lokalno prebivalstvo, ki zazna podoben primer množičnega prečkanja dvoživk v spomladanskem času na svojem območju, da se organizira in na podoben način pomaga dvoživkam pri varnem prečkanju cest.

Dvoživke so kot izredno občutljive vrste dober pokazatelj stanja okolja. Zato si moramo vsi skupaj želeti, da jih ohranjamo v čim večjem številu.

Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design Creativ, Novi mediji d.o.o. |