PROJEKTI

NOVICE

Geopark Idrija tudi v mreži evropskih geoparkov

09.09.2013

Geopark Idrija je bil 5.9.2013 na 12. Konferenci EGN v Geoparku Valle di Cilento in Diano v Italiji kot 55. član sprejet v Evropsko in hkrati Svetovno mrežo geoparkov, ki je od leta 2004 deluje tudi pod okriljem Unesca.

Po petih letih intenzivnega dela skupine strokovnjakov RŽS Idrija, Zavoda RS za varstvo narave in Občine Idrija, številnih zunanjih strokovnjakov ter partnerjev Geoparka Idrija je bila na letni skupščini članov mreže sprejeta soglasna odločitev, da se Geopark Idrija vpiše kot enakopraven član Evropske in Svetovne mreže geoparkov. 

Poleg Geoparka Idrija so v mrežo sprejeti še italjanski, nizozemski in turški geopark, tako da je sedaj v Evropski mreži geoparkov skupno vključenih 58 članov. Ob tej priliki je certifikat prejel tudi čezmejni slovensko avstrijski geopark Karavanke, ki je bil v mrežo sprejet marca letos.

S tem vpisom so tudi strokovnjaki evropske mreže geoparkov priznali mednarodni pomen geološke dediščine idrijskega območja. Geopark Idrija je Občina Idrija ustanovila oktobra 2010; od takrat dalje se skupaj s partnerji še posebej intenzivno ukvarja s promocijo geološke dediščine skozi organizacijo dogodkov, delavnice za otroke in odrasle, izvedbo projektov in se trudi, da postane  bolje prepoznan in sprejet med domačini.

Na konferenci s 421 udeleženci iz 41 držav je bil poudarek predvsem na osnovni ideji geoparkov; geopark so ljudje. Le z aktivnim sodelovanjem in vključevanjem prebivalcev geoparka v smeri trajnostnega razvoja bodo geoparki dosegli svoj namen, ki zagotavlja neko trajnostno in kvalitetno življenje v domačem okolju.

Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design Creativ, Novi mediji d.o.o. |