PROJEKTI

NOVICE

Zaključek fotonatečaja v sodelovanju z Ono in OnoPlus

Nagrajena fotografija Doroteje Gorše

12.09.2014

V prostorih Dela je na ogled razstava najboljših fotografij fotonatečaja Ljudje z naravo, narava za ljudi. Fotonatečaj sta pripravila Zavodr RS za varstvo narave skupaj z edicijama časopisne hiše Delo Ona in Onaplus, ki je potekal v sklopu projekta LIFE SI Natura 2000 Upravljanje. Projekt vodi Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Z natečajem smo želeli prispevati k boljši prepoznavnosti odnosa med človekom in naravo, njunemu sobivanju in vzajemni blaginji.

Sodelovalo je 107 avtorjev z več kot 300 fotografijami, izmed njih so jih ocenjevalci iz Zavoda RS za varstvo narave in Dela izbrali deset. Te so bile poleti objavljene v revijah Ona in Onaplus, nato pa so bralci glasovali za najljubšo. Nagrajeno fotografijo je posnela mlada fotografinja in ljubiteljica narave Doroteja Gorše, ki je zmagovalno fotografijo, Jutranjo pesem, posnela ob Kočevskem jezeru. Doroteja je članica fotokluba Grča in se s fotografijo ukvarja že več let.
 
Na odprtju razstave sta spregovorila tudi dr. Katarina Zeiler Groznik z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki je izpostavila pomen ljudi, ki so ohranili naravo Slovenije, opozorila pa tudi na slabšanje stanja živalskih in rastlinskih vrst, tudi na ravni Evropske unije. Direktor Zavoda RS za varstvo narave dr. Darij Krajčič pa je poudaril, da za ohranjanje narave ni dovolj predpis, pomembno je, kako jo ljudje dojemajo, doživljajo, kako z njo ravnajo; tu je podčrtal pomen umetnosti.

Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design Creativ, Novi mediji d.o.o. |