PROJEKTI

NOVICE

Predstavili netopirje na gradu Rihemberg

30.08.2017

Na letošnji Mednarodni noči netopirjev, je Zavod RS za varstvo narave sodeloval pri predstavitvi teh zanimivih nočnih živali. Organizator je bila Mestna občina Nova Gorica, dogodek je potekal v ponovno odprtem gradu Rihemberk, 26. in 27. avgusta.

Mednarodna noč netopirjev je dogodek, ki v več kot 30 državah sveta poteka že vse od leta 1997. Namenjena je širjenju znanja o netopirjih in osveščanju najširše javnosti o pomenu teh malih letečih sesalcev z izjemnimi sposobnostmi in nenadomestljivo vlogo v ekosistemu.

Na gradu Rihemberk so doslej opazili kar 11 vrst netopirjev, med njimi veliko število močno ogroženih velikih podkovnjakov in vejicatih netopirjev, za katere predstavlja grad verjetno nenadomestljivo poletno domovanje in »porodnišnico«. Dogodek se je začel ob 19. uri v sklopu praznovanja Mednarodne noči netopirjev 2017. Večer se je začel s predavanjem »Netopirji na gradu Rihemberk« biologa Primoža Presetnika, ki se že vrsto let ukvarja s preučevanjem in varstvom netopirjev. Predavanju je sledil nočni »netopirski sprehod« po gradu Rihemberk in njegovi okolici, na katerem so udeleženci s pomočjo ultrazvočnih detektorjev poslušali netopirje.

Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design Creativ, Novi mediji d.o.o. |