PROJEKTI

NOVICE

ZRSVN tudi letos aktivno na Tednu sredozemske obale in makro-regionalnih strategij EU

28.09.2018

Zavod RS za varstvo narave je med 18. in 21. septembrom 2018 sodeloval na številnih dogodkih že tradicionalnega Tedna sredozemske obale in makro-regionalnih strategij EU na slovenski obali.

Letos smo pripravil delavnico AlpGov, ki je bila nadaljevanje lanskoletne. Tako lanska AlpGov delavnica v koprskem Naravnem rezervatu Škocjanski zatok, kot letošnja Alp Gov delavnica v Izoli, sta ponudili prostor za povezovanje in skupno oblikovanje predlogov za nove projekte in aktivnosti s področja zelene infrastrukture in ekološke povezanosti. Obe delavnici smo izvedli v okviru projekta AlpGov ter aktivnosti vodenja Strategije EU za alpsko regijo – EUSALP, akcijske skupine 7. Ob bok delavnici je bila v Manziolijevi palači v Izoli na ogled razstava o zeleni infrastrukturi.

Sodelovali smo tudi na drugih dogodkih tedna, med drugim na delavnici o komuniciranju vseh štirih markoregionalnih strategij EU, delavnici Strategije EU za jadransko-jonsko regijo ter v akciji Narišimo obalo. Namen akcije je bil na inovativen in zabaven način zbrati predloge o načrtovanju prihodnosti nekdanje obalne ceste. Organizatorji dogodka, kulturno izobraževalno društvo Pina iz Kopra, so med Žusterno in Izolo razprostrli 2,2 km dolgo rolo papirja in povabili številna društva, šole, organizacije in posameznike, da narišejo svojo vizijo uporabe danega prostora. Po podatkih medijev naj bi se akcije udeležilo več kot 1000 obiskovalcev, 618 posameznikov je skupaj porisalo 750 m papirja. Predstavniki piranske območne enote ZRSVN smo ob obali postavili stojnico, kjer smo se z obiskovalci pogovarjali o ohranjanju narave, predvsem tiste, ki jo lahko vidimo in občutimo na območju morja in obale ob nekdanji obalni cesti – o morju in rastišču morske cvetnice pozejdonke, o pinijevem drevoredu ter flišnem klifu. Na svoj »kos« papirja smo tudi sami narisali vizijo prihodnosti tega območja, v kateri smo skušali poudarili pomen ohranjene narave. Kajti če želimo ohraniti zeleni in modri koridor, kot se pogosto govori, moramo pri urejanju paziti, da bomo zagotovili dobre pogoje za vzpostavitev ali ohranitev prav tistih prostorskih prvin, ki so zelene in modre v svojem bistvu.

TSO

Lanska delavnica

Strategija in AS7

Razstava

 

Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design Creativ, Novi mediji d.o.o. |