PROJEKTI

OSREDNJA IN OBMOČNE ENOTE

Gnezdišče čebelarjev na Bizeljskem

Čebelar

Čebelar (Merops apiaster) je ena naših najlepše obarvanih ptic.
Je selivka, ki gnezdi v južni in srednji Evropi, prezimuje pa v ekvatorialni in južni Afriki. Prehranjuje se z večjimi žuželkami, ki jih lovi med letom, in ne le s čebelami, kot bi sklepali po njegovem imenu.

Gnezdi v gnezdilnih rovih, ki jih izkoplje v peščene ali ilovnate stene.
Največjo gnezditveno kolonijo najdemo v peskokopu kremenčevega peska na Bizeljskem, kjer gnezdijo v visokih čelnih stenah vse od leta 1985. Kolonija šteje 20 do 30 parov ptic, ki se iz daljne Afrike praviloma vrnejo okoli 10. maja. Do konca meseca skopljejo večji del do 1,5 m dolgih gnezdilnih rovov, v juniju pa se začne valjenje, ki traja nekako do 20. junija. Za tem nastopi živahno krmljenje mladičev, po 20. juliju pa večina mladičev že poleti in v začetku avgusta je peskokop običajno že prazen.
V času gnezdenja je gnezdišče na Bizeljskem pogosto obiskano. Na primerni razdalji od gnezdilne stene je postavljena zaprta talna opazovalnica, do katere je urejen in označen prikrit dostop, lokacija pa je opremljena s pojasnjevalno tablo.

Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design Creativ, Novi mediji d.o.o. |