PROJEKTI

DOGODKI

Tradicionalni pohod na Vrhek

Turistično društvo Tržišče v sodelovanju z domačini Vrhka ter Zavodom RS za varstvo narave organizira že 7. tradicionalni pohod na Vrhek. 

V soboto, 5. maja 2012, ob 10. uri se zberemo pri gostilni Majcen Ulčnik, od koder se bomo v družbi prijaznih domačinov podali na pot na Vrhek.

Obiskali bomo nahajališče rumenega sleča ali azeleje in se ustavili pri spominskem obeležju, kjer je med drugo svetovno vojno potekala nemško-italijanska meja. Na poti bodo prikazana stara kmečka opravila. Na najvišji točki Vrhka lahko pričakujete prečudovite razglede na Kum, Lisco, Pohorje in Gorjance.

Krajani Vrhka se ponašajo z nahajališčem znamenite rastline, ki jo je profesor botanike Tone Wraber uvrstil v knjigo »Sto znamenitih rastlin na Slovenskem«. Domačini jo poznajo pod imenom azaleja, njeno pravo botanično ime pa je rumeni sleč. Rastlina velja za posebnost med slovenskimi rastlinami.

Meseca maja na Vrhku zacvetijo grmi rumenega sleča s svojimi velikimi, omamno dišečimi in živo rumenimi cvetovi. Jasa in velik del okoliškega gozda je na zemljišču, s katerim gospodarijo Štihovi z Vrhka. Domačini vedo povedati, da rumeni sleč tukaj uspeva odkar pomnijo.

Nahajališče na Vrhku pri Tržišču v občini Sevnica je naravna vrednota državnega pomena. Nahajališče je postalo del evropskega ekološkega omrežja Natura 2000, v katerega so vključena območja za ohranjanje evropsko pomembnih rastlinskih in živalskih vrst ter njihovih življenjskih okolij.

Rumeni sleč je zaradi redkosti pri nas uvrščen med ogrožene rastlinske vrste in že od leta 1976 zavarovana vrsta. Prepovedano je uničevanje, trganje, ruvanje ali poškodovanje posameznih rastlin.

26.04.2012

Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design Creativ, Novi mediji d.o.o. |