PROJEKTI

DOGODKI

Razstava o glavatih vrbah v Mercator centru na Hudinji v Celju

Večina od nas vsak dan uzre vodotok z obrežno vegetacijo. Pogled nam je povsem vsakdanji, ne posvečamo mu posebne pozornosti. Naš pogled običajno pritegne šele nepremišljen poseg, ki spremeni podobo vodotoka. Šele takrat se zavemo, da je vodotok brez zarasti neprivlačen. A takšen vodotok ni le neprivlačen, ni le okras v naravi, je tudi prostor, kjer živijo številne rastline in živali. Ob vodotokih najdemo tudi vrbe, ki jih lastniki redno obrezujejo in jim pravimo glavate vrbe. Mnoge izmed njih so stare in v debelih deblih skrivajo raznoliko življenje. V ostarelih vrbah se oblikujejo dupla, ki so življenjski prostor za redke in ogrožene živalske vrste, med njimi mednarodno ogroženega hrošča, puščavnika.

Da bi prikazali pomen obrežne vegetacije, še posebej glavatih vrb smo v v galeriji Mercator centra na Hudinji v Celju pripravili razstavo, ki bo na ogled od 20.9.2013 do 8.10.2013.

Razstava prikazuje raznolikost življenjskega okolja obrežne vegetacije, naš odnos do vegetacije in primernost njenega vzdrževanja. Fotografije, zajete v obrežnem pasu potokov na Kozjanskem in Obsotelju, nas popeljejo skozi različne letne čase dogajanja v obrežni vegetaciji. V raznolikem okolju se predstavijo značilne živali in rastline, prikazane pa so tudi posebnosti obrežne vegetacije, ki imajo velik pomen za človeka.

 

17.09.2013

Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design Creativ, Novi mediji d.o.o. |