PROJEKTI

DOGODKI

Še eni štorklji smo preuredili dom

V zadnjih letih se štorklje iz tradicionalnih območij razširjenosti v severovzhodni Sloveniji širijo. Štorklje lahko opazujemo na pragu glavnega mesta Ljubljane, na Ljubljanskem barju. V tokratni akciji smo preuredili dom štorklje v Mateni pri Igu. Štorklja je gnezdla na stolpu gasilskega doma, kar je predstavljalo težavo za gasilce. Zato smo gnezdo preselili na drog s podstavkom za gnezdo v neposredni bližini.

Štorklja si je gnezdo spletla na strehi oz. na intervencijskem objektu – stolpu gasilskega doma v Mateni pri Igu. Gnezdo na tem stolpu predstavlja težavo za gasilce, prav gotovo pa tudi štorklji ni prijetno domovati v bližini gasilske sirene. Zato smo gnezdo prestavili na drog z gnezdilnim podstavkom v neposredni bližini gasilskega doma. Drog za gnezdo je zagotovil in postavil Elektro Ljubljana, DE Ljubljana okolica (nadzorništvo Grosuplje), gnezdilni podstavek je zagotovil Zavod RS za varstvo narave iz sredstev Naravovarstvenih akcij, pri akciji so aktivno sodelovali tudi člani PGD Matena.

Delavci Elektro Ljubljana - DE Ljubljana okolica (nadzorništvo Grosuplje) in člani Prostovoljnega gasilskega društva Matena so gnezdo in podstavek za gnezdo s pomočjo avtodvigala prestavili na gnezdilni drog. Pobudo za akcijo je posredovala občina Ig. Dovoljenje za postavitev gnezdilnega droga na svoji parceli je prijazno podal g. Marjan Tavželj iz Matene. Akcijo je koordiniral Zavod RS za varstvo narave, pri akciji pa so z nasveti sodelovali tudi člani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije – DOPPS.

Podobne akcije prestavitev gnezda na Zavodu redno izvajamo, še posebej na območjih, kjer je štorkelj več (SV Slovenija), v zadnjih letih tudi na Gorenjskem in Dolenjskem. Po izkušnjah sodeč štorklje »prenovljeno« gnezdo lepo sprejmejo.

Več informacij v sporočilu za medije.

Sporočilo za medije ob vrnitvo štorkelj.

11.03.2016

Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design Creativ, Novi mediji d.o.o. |