PROJEKTI

DOGODKI

Zavod v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine

Zavod RS za varstvo narave je sodeloval na več dogodkih 26. Dnevov evropske kulturne dediščine in 4. Tednu kulturne dediščine, ter na odprtju, ki  je bilo 1. oktobra 2016 med 11.00 in 18.00 uro v Štanjelu.

Slavnostni dogodek posvečen slovenski in evropski kulturni dediščini je potekal v Štanjelu, enem od najstarejših in najlepših naselij na Krasu.

Program otvoritvenega dne  

Program 26. Dnevov evropske kulturne dediščine in 4. Tednu kulturne dediščine


Zavod RS za varstvo narave, enoti iz  Nove Gorice in Maribora sta ob tej priložnosti pripravili dva zanimiva dogodka. Za učence OŠ Komna je bila izvedena geološka delavnica »Zgodbe kamnin Krasa«, kjer so se učenci na zabaven in poučen način seznanili z zgodbami, ki jih pripovedujejo kamnine.

Spoznali smo različne tipe apnencev, ki so jih ali jih še pridobivajo v kamnolomih na Krasu. Posamezne vzorce apnencev je na delavnici predstavil kamnosek Gabrijel Jeram iz Štorij. Pogledali smo tudi v skrivnostni svet  fosilov – kaj so in kako so nastali ter si svoj »fosil« tudi izdelali. V popoldanskih urah smo predstavili novo pojasnjevalno tablo v kamnolomu Kopriva o geološkem pomenu nahajališča in zgodovinsko tehnični dediščini kamnoloma in kamnarstva v Koprivi. Nahajališče tipične kamnine, t.i. »apnenec Kopriva«  je od leta 1992 zavarovano kot naravni spomenik. 

Po otvoritvi si je bilo moč ogledati kamnolom, ki je bil od leta 1959 opuščen, z letom 2014 pa je Marmor Sežana d.d. ponovno začel z pridobivanjem naravnega kamna. O geoloških posebnostih nas je ob otvoritvi pojasnjevalne table seznanila dr. Tea Kolar Jurkovšek,  zgodovinski oris kamnoloma in kamnarstva v Koprivi pa nam je predstavil g. Božidar Premrl.

19.09.2016

Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design Creativ, Novi mediji d.o.o. |