PROJEKTI

DOGODKI

Pridružite se nam na srečanjih z netopirji

Mednarodna noč netopirjev je dogodek pod pokroviteljstvom organizacije EUROBATS, ki ga vsako leto konec avgusta ali v začetku septembra organizirajo različne naravovarstvene organizacije v več kot 30 državah po svetu. Namen teh dogodkov je širšo javnost seznaniti in izobraževati o netopirjih, njihovih navadah in življenjskem prostoru, vlogi v ekosistemu ter nenazadnje skupaj pokazati nesmisle v starih vražah in predsodkih o netopirjih. Zaradi slednjih so te koristne nočne živali s strani človeka še vedno prevečkrat prezirane in preganjane.

Zavod RS za varstvo narave v sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev in drugimi organizacijami priravlja več dogodkov:

  • 7. 9. 2017 - pri cerkvi sv. Ane v leskovcu pri Krške
  • 11. 9. 2017 - Podružnična šola Stoperce (Občina Majšperk)
  • 21. 9. 2017 - v kraju Sava (pri Litiji)

VEČ INFORMACIJ

Sporočilo za medije


7. 9. 2017 - pri cerkvi sv. Ane v leskovcu pri Krške

Vabimo na srečanje z netopirji velikimi podkovnjaki, ki domujejo v cerkvi sv. Ane v Leskovcu pri Krškem. Najprej se bomo lotili vsestransko koristnega dela – čiščenja gvana z ostrešja cerkvenega zvonika, potem pa bomo slišali tudi marsikatero podrobnost  o teh zanimivih, skrivnostnih, ogroženih in nadvse koristnih edinih letečih sesalcih. V večernem mraku bomo pred cerkvijo netopirje poslušali in opazovali tudi s pomočjo posebnih ultrazvočnih detektorjev, otrokom pa bodo na voljo netopirske igrice. Vstop je prost.

Prostovoljci, ki se boste udeležili čiščenja gvana, bodite primerno obuti in oblečeni, s seboj imejte zaščitne rokavice, pa tudi nekaj spretnosti za vzpon v zvonik.

Nabrano gvano, ki je odlično gnojilo, bo možno brezplačno odnesti s seboj.
V primeru dežja se po čiščenju gvana dobimo ob 19. uri v hramu na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19.
Dogodek pripravljata: Zavod Svibna in Zavod RS za varstvo narave, OE Novo mesto v sodelovanju z Župnijo Leskovec pri Krškem.
Dodatne informacije in prijave:  info@zavod-svibna.si, 031 329 625

 


11. 9. 2017 - Podružnična šola Stoperce (Občina Majšperk)

Drugi ponedeljek v novem šolskem letu, 11. septembra, bodo otroci podružnične šole Stoperce (OŠ Majšperk) šolski dan preživeli z njihovimi sosedi na podstrešju – netopirji. Na podstrešju topli del leta preživi porodniška skupina 50-100 navadnih netopirjev, ki je ena redkih v SV Sloveniji in si zato gotovo zasluži posebno varstvo. Ker je pri varstvu teh živali izrednega pomena, da je prvi stik in izkušnja z netopirji za otroke v prvem šolskem in predšolskem obdobju pozitivna, je podružnična šola Stoperce kot nalašč za to, da učenci v živo spoznajo svoje šolske sosede.
V dopoldanskem času bo potekalo čiščenje gvana in ukrepi za izboljšanje zatočišča, tudi za lažje spremljanje stanja netopirjev na podstrešju OŠ Stoperce.
Od 12:30 do 15. ure sledi program za šolske otroke – spoznavanje netopirjev in njihove »spalnice« na šolskem podstrešju ter ustvarjalne delavnice.
Večerni del dogodka pa je namenjen širši javnosti. Ob 18.30 bo predavanje z naslovom "Netopirji – »učenci« podstrešja šole v Stopercah", potem pa bo sledilo (predvidoma ob 19.30) opazovanje izletavanja netopirjev in poslušanje z ultrazvočnimi detektorji
Dogodek pripravljata: Zavod RS za varstvo narave, OE Maribor v sodelovanju podružnično šolo Stoperce (OŠ Majšperk) in Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev.

VABILO


21. 9. 2017 - v kraju Sava (pri Litiji)

Cerkev Sveti Nikolaj v Savi je pomembno kotišče netopirjev vrste navadni netopir (Myotis myotis). Spomladi se na podstrešju cerkve zberejo samice v porodniške kolonije, kjer skotijo navadno enega mladiča. V cerkvi je bilo preštetih okoli 100 netopirjev, zato bomo v okviru dogodka Mednarodna noč netopirjev počistili podstrešje cerkve in razdelili vrčke netopirskega »gnojila« oz. gvana. 

Predviden program bo sledeč. Ob 16:00 se bomo zbrali pred cerkvijo Sv. Nikolaj v Savi (pri Litiji). Cerkev bomo očistili netopirskega gvana, ki se je nabralo na podstrešju in po podestih namestili zaščitno ponjavo. Ob 17:00 bo v vrtcu potekala likovno ustvarjalna delavnica, kjer bodo otroci izdelali svojega netopirja iz papirja, »netopirske« magnetke, zgibali origami netopirje in barvali netopirje. Na pravljični urici bomo spoznavali dogodivščine netopirja Mračka. Ob 18:30 bo sledilo predavanje o netopirjih. Po predavanju bo za vse udeležence vodeno poslušanje oglašanja netopirjev z ultrazvočnimi detektorji.

Dogodek pripravljamo Zavod RS za varstvo narave (ZRSVN) in Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev (SDPVN), v sodelovanju s podružnično OŠ Sava in vrtcem Litija - enoto Kekec ter župnijo Sava.

VABILO

Sporočilo za medije

06.09.2017

Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design Creativ, Novi mediji d.o.o. |