Ponor na Cerkniškem jezeruVelikonočnicaČrni močerilNajevska lipaFosilni ostanek polža Pereiraea gervaisiJaricaJerebika (plod)
[ Celje ] [ Kranj ] [ Ljubljana ] [ Maribor ] [ Nova Gorica ] [ Novo Mesto ] [ Piran ] [ Osrednja enota ]
 
   
  Zavarovana območja narave  

Vabimo vas, da si ogledate zavarovana območja narave, urejena za obisk javnosti:
     


Krajinski parki:

[Logarska dolina]
[Robanov kot]
[Golte]
[Ponikovski kras]
[Kum]
[Mrzlica]
[Boč, Plešivec]


Regijski parki:

[Kozjanski regijski park]

Predlagana regijska parka:

[Karavanško-Kamniško-Savinjski]
[Pohorje]

Logarska dolina

 

 

 

 

 

Logarska dolina je ena izmed najlepših ledeniških dolin v Evropi. Dolga je 9 km in v povprečju široka okrog 500 m. Poteka v smeri JZ-SV. Obroblja jo venec preko 2000 m visokih vrhov s strmimi stenami: Ojstrica, Planjava, Brana, Turška gora, Rinke, Križ, Mrzla gora, Krnice. Morenski material, nekaj čelnih moren in ledeniški balvani kažejo na značaj koritaste ledeniške doline. Dolina je zgrajena večinoma iz apnencev, zaključi se v mogočnem amfiteatru Okrešlja.

Dolino so verjetno naselili že v 13. stoletju, danes pa še gospodarijo na štirih kmetijah, Logarjevi, Plesnikovi, Podbrežnikovi ter Ivanjškovi. V sami Logarski dolini je preko 40 naravnih vrednot, od slapov, skalnih stolpov, votlin, spodmolov, do ledeniških balvanov, dreves izjemnih dimenzij, flore in favne. Slap Rinka je najvišji znani prosto-padajoči slap v Sloveniji (90 m). V parku so rastišča redkega lepega čeveljca, naše največje orhideje, uspevajo pa tudi nekatere endemične rastlinske vrste: julijska smiljka, škrlatni luk, kamniška ivanjščica. Na širšem območju Logarske doline gnezdita dva para planinskih orlov, dolina pa je tudi življenjski prostor sokola selca.

Povezava:
http://www.logarska-dolina.si


 

 Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design CREATIV, Novi mediji d.o.o. |