Ponor na Cerkniškem jezeruVelikonočnicaČrni močerilNajevska lipaFosilni ostanek polža Pereiraea gervaisiJaricaJerebika (plod)
[ Celje ] [ Kranj ] [ Ljubljana ] [ Maribor ] [ Nova Gorica ] [ Novo mesto ] [ Piran ] [ Osrednja enota ]
 
   
  Zavarovana območja narave  

Vabimo vas, da si ogledate zavarovana območja narave, urejena za obisk javnosti:
     


[Zelenci]
[Dovžanova soteska]
[Udin boršt]
[Kanjon reke Kokre]

 
Zelenci

 

 

 

 

 

Izvir Save-Zelenci so drugi izvir Save Dolinke in so bili skupaj z močvirjem Drni ob povirju Save zaradi izrednega biološkega, hidrološkega, geološkega in krajinskega pomena razglašeni za naravni rezervat (Odlok o razglasitvi Zelencev za naravni rezervat, Uradni list št. 53/92, 17/94, Uradni vestnik Gorenjske, št. 32/96). Tu lahko opazujemo sledove poledenitve, izvire v jezerskih usedlinah v obliki "vulkančkov", "vodna okenca" in začetek oblikovane rečne struge, značilne rastlinske in živalske vrste ter raznolikost habitatnih tipov na majhnem območju. Ob urejenih poteh so postavljene pojasnjevalne table ter razgledni mostovž s stolpom.

Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine v Kranju je leta 1995 za območje pripravil ureditveni načrt in vsebino pojasnjevalnih tabel ter izvajal strokovni nadzor pri urejanju poti.

Dolžina poti: 1 km

Dostopa: S parkirišča ob glavni cesti Jesenice - Rateče (1. info točka) ali s trase nekdanje železnice (pod Podkorenskimi smučišči).

(Glej tudi spletno stran učne poti)


 
 

 Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design CREATIV, Novi mediji d.o.o. |