Ponor na Cerkniškem jezeruVelikonočnicaČrni močerilNajevska lipaFosilni ostanek polža Pereiraea gervaisiJaricaJerebika (plod)
[ Celje ] [ Kranj ] [ Ljubljana ] [ Maribor ] [ Nova Gorica ] [ Novo mesto ] [ Piran ] [ Osrednja enota ]
 
   
  Zanimivosti  
     


[Rajhenavski pragozd]
[Ljubljansko barje]
[Rastišče navadne jarice na Bohorju]

Rastišče navadne jarice na Bohorju

 

 

 

 

 

Navadna jarica (Eranthis hyemalis) je zelnata trajnica iz družine zlatičevk. Iz stebelnega gomolja, ki pogosto leži tik pod površino zemlje, ob koncu zime poženejo do 15 cm visoka stebelca, ki nosijo po tri ovršne liste in en rumen cvet. Po cvetenju se razvijejo še krpati zeleni listi.

Po dosegljivih podatkih je danes Bohor edino nahajališče navadne jarice v Sloveniji. Navadna jarica tukaj uspeva v svetlem gozdu, v katerem prevladujejo plemeniti listavci.

Rastišča navadne jarice na Bohorju so bogata, toda zelo majhna. Zaradi svoje redkosti je v Sloveniji navadna jarica potencialno ogrožena in zato uvrščena v Rdeči seznam praprotnic in semenk.

Zaradi redkosti in ogroženosti – pred leti je bilo namreč eno od rastišč žal popolnoma uničeno - je Občinski svet občine Krško v letu 2002 sprejel Odlok o začasnem zavarovanju rastišča navadne jarice na Bohorju (Uradni list RS, št. 6/02).

 
 

 Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design CREATIV, Novi mediji d.o.o. |