Ponor na Cerkniškem jezeruVelikonočnicaČrni močerilNajevska lipaFosilni ostanek polža Pereiraea gervaisiJaricaJerebika (plod)
[ Celje ] [ Kranj ] [ Ljubljana ] [ Maribor ] [ Nova Gorica ] [ Novo mesto ] [ Piran ] [ Osrednja enota ]
 
   
  Zanimivosti  

     


[Rafutski park]
[Lipa v Rutu]
[Tisovec v Stranah]

Rafutski park

 

 

 

 

 

V bližini Nove Gorice, na južem pobočju Kostanjevice se na površini 3 ha razprostira Rafutski park – eden večjih dobro ohranjenih eksotičnih parkov pri nas iz konca 19. stol. Zasnovan je zelo heterogeno, v ureditvi ni opaziti nobenega vsebinskega niti oblikovnega koncepta. Posebna vrednost so stara drevesa tujih vrst, ki dosegajo velike dimenzije kot npr. hrast plutovec, ki je najdebelejši, pa tudi nastarejši znani plutovec pri nas. V parku raste nad 400 drevesnih in grmovnih osebkov, ki pripadajo 114 različnim vrstam. Posebej zanimiva so, poleg plutovca, še mogočna drevesa kot npr.: črnike, atlaška in himalajske cedre, vednozelene in himalajske ciprese, lawsonove paciprese, sekvoje, močvirski taksodiji, japonske kriptomerije, kalifornijske libocedre, virginijskega brina, portugalskega lovorja, rdečega hrasta in druge. Tu dobro uspevajo tudi različne vrste magnolij, borov, smrek, hrastov, platan in druge vrst. Od grmovnic izstopajo nekateri lovorji in lovorikovci, ki dosegajo dimenzije dreves ter rododendroni, ki so še posebej lepi v času cvetenja.

Rafutski park je razglašen za naravni spomenik (Odlok o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov ter naravnih znamenitosti na območju občine Nova Gorica (Ur.glasilo štev.8/85).

Park ni urejen za obisk, natančnejše podatke o parku se lahko dobi na sedežu ZRSVN OE Nova Gorica, Delpinova 16.

 
 

 Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design CREATIV, Novi mediji d.o.o. |