Ponor na Cerkniškem jezeruVelikonočnicaČrni močerilNajevska lipaFosilni ostanek polža Pereiraea gervaisiJaricaJerebika (plod)
[ Celje ] [ Kranj ] [ Ljubljana ] [ Maribor ] [ Nova Gorica ] [ Novo mesto ] [ Piran ] [ Osrednja enota ]
 
   
  Zavarovana območja narave  

Vabimo vas, da si ogledate zavarovana območja narave, urejena za obisk javnosti:
     
Ožja zavarovana območja:

[Krupa]
[Luknja]
[Jovsi]
[Fosilno najdišče Vajndol]
[Pragozd Trdinov vrh]


Širša zavarovana območja:

[Krajinski park Kolpa]
[Krajinski park Lahinja]

Luknja

 

 

 

 

 

Luknja je izvirna dolina reke Temenice, ki je zavarovana kot naravni spomenik (Uradni list RS, št. 38/92). Po njej je speljana pešpot Luknja. Podobo značilne zatrepne doline bogatijo različni kraški pojavi med katerimi izstopa Lukenjska jama, ki je življenski prostor podzemeljskih živali in zatočišče netopirjev. Znana je tudi kot paleolitska postaja, o čemer pričajo ostanki poselitve iz starejše kamene dobe, z izkopanim pestrim inventarjem kamenih orodij in kostnih ostankov ledenodobnih živali. Prostor dopolnjujejo še jama za gradom, manjše naravno okno, udornica za gradom, izvir tipa estavela in brezno velika Strašca, ki ga odlikuje velika podzemska dvorana in globina 64 m.

Naravne danosti območja dopolnjujejo še objekti kulturne dediščine: razvaline gradu Luknja, arheološko najdišče Luknja, grajski marof, stara elektrarna in žaga venecijanka.

Za ogled pešpoti Luknja so markirane različno dolge obhodne krožne poti, posamezne znamenitosti pa so označene s pojasnjevalnimi tablami.

 
 

 Copyright © Zavod Republike Slovenije za varstvo narave | production & design CREATIV, Novi mediji d.o.o. |